Tudástár

Tudástár

Mit tudjon 2021-ben egy klímakészülék?

Régebben annyi volt csak az elvárás egy otthoni klímával szemben, hogy valahogy lehűtse a lakást. Elfogadtuk, hogy a berendezések zajosak, sokat fogyasztanak és a kezelésük nehézkes, bonyolult. Szerencsére azóta sokat fejlődött a klímapiac. Ma már a felhasználó jogosan várja el, hogy… de mit is? Mi az a tudásszint, amit egy modern oldalfali klímának mindenképp teljesítenie kell? Ennek jártunk utána.

Hol tart a piac?

Az Európai Unióban ma már kizárólag fejlett, inverter-technológiás oldalfali klímák hozhatók forgalomba. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a készülék pontosan követi a hűtési vagy fűtési igényt, és a korábbi berendezésekhez képest akár 30%-kal is kevesebbet fogyaszt. Jelentős előrelépés az is, hogy az R410A hűtőközeget felváltotta a jóval környezetbarátabb R32, ami ráadásul hatékonyabb is.

Változott a klímák hatékonyságának mérési módja is. A korábbi, egyszerűbb arányszámokat összetettebb, szezonális értékek váltották fel: az SEER és az SCOP. Ezek azt mutatják meg, hogy adott mennyiségű felvett energiából hányszoros hűtési vagy fűtési teljesítmény nyerhető. Természetesen, minél magasabb ez az érték, annál hatékonyabb az adott készülék.

Nézze a címkét!

Vásárlóként szerencsére nem nagyon kell beleásni magunkat a műszaki részletekbe. A SEER és SCOP értéket a más elektromos berendezésekről jól ismert betűkóddal tüntetik fel, az itthon vásárolható alsó-középkategóriás készülékek pedig jellemzően A++-os hűtési és A+-os fűtési besorolásúak. Ha ezt látjuk a címkén, akkor a készülék nyugodt szívvel megvásárolható. Fűtés szempontjából Magyarország a kékkel jelölt régióba tartozik.

Fel van tüntetve a címkén a beltéri és kültéri egység hangteljesítménye is. Az ökölszabály az, hogy az 50-60 dB közötti beltéri és a 60-70 dB közötti kültéri érték elfogadható. Ha viszont arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyire lesz ténylegesen zavaró a klíma, amikor pihenni szeretnénk, vagy épp a nappaliban beszélgetünk, akkor nézzünk bele a termékkatalógusba is. Ha onnan azt olvassuk ki, hogy kisebb ventilátorfokozatok mellett egy készülék 20-25 dB-lel üzemel, az teljesen elfogadható, hiszen ez az emberi suttogás zajszintjének felel meg.

Ha az eddigi adatok elfogadhatók, akkor még egy címkét kell alaposan szemügyre vennünk: az árcímkét. Hasonló kategóriájú készülékek mögött jellemzően hasonló a műszaki tartalom, ezért meghatározó lehet döntésünkben az ár. Meg persze az, hogy mennyire érezzük megbízhatónak magát a forgalmazót. Van-e például a termékhez magyar leírás és használati útmutató?  Biztosított-e a szervizháttér? Lesz-e valaki, aki elvégzi a garanciális javítást, ha a készülék esetleg meghibásodik?

Alap ár, magas funkcionalitás

2019 óta komoly szakmai múlttal rendelkező, hivatalos magyar importőr forgalmazza a KAISAI klímakészülékeket. A márka a világ 32 országában jelen van, a termékek megbízhatóságát pedig több, mint kétszázezer telepített berendezés igazolja. A KAISAI klímák versenyelőnye abban rejlik, hogy kedvező áron nyújtanak olyan modern funkciókat, melyek a múltban kizárólag a drágább készülékeken voltak elérhetők.

Ilyen az időzítési lehetőség és az ún. alvás-funkció, melynek lényege, hogy a berendezés intelligensen mérsékli, majd kikapcsolja a hűtést vagy a fűtést. Így a felhasználó nyugodtan alhatja végig az egész éjszakát, miközben csökkenti az áramfogyasztás mértékét is. Hasonlóan hasznos segédfunkció a 8°C-os temperáló fűtés, ami meggátolja, hogy otthona teljesen kihűljön huzamosabb távolléte esetén, vagy hogy a vezetékek elfagyjanak nyaralójában, hétvégi házában.

A KASAI kínálatában 5 oldalfali klíma 13 különböző változata érhető el, az opciós kiegészítőkkel pedig még inkább az egyéni igényekhez igazítható minden készülék. Mindegyik modellhez elérhető például C-vitaminos, ezüstionos vagy 3M-szűrő, a többféle fali szabályozó pedig a készülékek igen széleskörű programozhatóságot teszi lehetővé. Fontos kiemelni azt is, hogy WiFi-vezérlés minden oldalfali KAISAI készülékhez elérhető. Azaz akár már útközben beállíthatja, hogy milyen legyen a hőmérséklet, amikor hazaér.

Ide kattintva tudhat meg többet a KAISAI oldalfali klímakészülékeiről és az AKCIÓS KAISAI szerelési csomagkoról.