Tudástár

Tudástár

Megéri a hőszivattyú?

A környezetből energiát felvenni képes hőszivattyú hatékony megoldás lehet új családi ház építése, illetve régebbi fűtési rendszer felújítása esetén is. De mire jó és hogy működik pontosan ez a technológia? Ennek jártunk utána.

Hogy működik? 

A környezeti levegőben olyan hőmérsékleti energia van jelen, amelyet egy megfelelő készülékkel felhasználhatunk otthonunk fűtéséhez, illetve meleg víz előállításához is. Egy hőszivattyú akár -25 °C-os kinti hőmérséklet mellett is képes hőenergiát nyerni ki a környezetből, és így kifűteni a lakást. Nyáron pedig, ugyanezen elv megfordításával, képes „kiszivattyúzni” a hőt otthonunkból, ily módon hűtve le kellemes hőmérsékletűre a benti levegőt. 

Az olyan modern készülékekmit a KAISAI levegő-víz hőszivattyúi, a fűtési energia akár 80%-át az ingyenesen rendelkezésre álló környezeti levegőből veszik felA KAISAI Arctic hőszivattyúk szezonális fűtési hatékonysága4,62 és 5,22 közötti*, ami azt jelenti, hogy 1 kW felvett elektromos áram segítségével 4-5 kW fűtési energiát tudnak előállítani. Azaz kb. 80%-kal kevesebb áramot fogyasztanak, mint egy hagyományos hősugárzó. 

Megéri telepíteni? 

A hőszivattyú telepítési költsége viszonylag magas, viszont a készülék három funkciót lát el egyszerrefűt, hűt és használati melegvizet szolgáltatEgymagában képes tehát kiváltani egy gázkazános fűtésiegy villanybojleres melegvizes- és egy klímás hűtőrendszert. Ha nulláról kell ezeket a rendszereket létrehozni – például újépítésű családi ház esetén – ott a telepítési költség hasonló nagyságrendű, mint a hagyományos technológiák telepítési költsége. A hőszivattyú energiahatékonysága viszont akár többszöröse is lehet a hagyományos megoldásokénak. 

Régebbi fűtési rendszer felújítása esetén is versenyképes lehet a hőszivattyú, hiszen nem olcsó modern gázos rendszer létrehozása sem (pl. kondenzációs gázkazán költsége, kémény átalakítása, tetőkibúvó létrehozása, stb.) Ha szeretnénk egyben a hűtést is megoldani, akkor számolnunk kell egy vagy több klímakészülék telepítési költségével is. Ezeket a tételeket mind figyelembe venni, amikor összehasonlítjuk a lehetséges megoldások kiépítési költségeit.  

A megtérülés kapcsán fontos megemlíteni, hogy az idei évben fűtésrendszer kiépítésére, illetve cseréjére 50%-os állami felújítási támogatás igényelhető. A támogatás összegével hőszivattyú telepítési költsége jelentősen lecsökkenthető. További jó hír, hogy a hőszivattyús fűtéshez úgynevezett H-tarifás energia igényelhető, melynek díja közel 40%-os megtakarítást jelent a hagyományos tarifához képest. Ennek köszönhetően tovább nő a hőszivattyús fűtés árelőnye az egyéb megoldásokhoz képest.

Nem romlik el? 

hőszivattyús rendszer összetettsége miatt joggal merül fel a kérdés, hogy nem hajlamos-e a gyakoribb meghibásodásra? Nem lesz-e több gondunk vele, mint egy gázos rendszerrel? Ha van otthon megbízhatóan működő klímakészülékünk, akkor ez meg is adja a válasza kérdésre. A két technológia ugyanis nagyon hasonló elven működik. Természetesen a hőszivattyú esetében is fontos a rendszeres karbantartás, évente két alkalommal. Ha ezt összevetjük a hagyományos rendszerek karbantartási igényével, ahol külön szakember szervizeli a kazánt, a bojlert és a klímakészülékeket, akkor valószínűleg a hőszivattyús rendszer igényli a kisebb ráfordítást, odafigyelést.  

A KAISAI ARCTIC hőszivattyúkat – a piacon egyedülálló módon – 8 év garanciával kínáljuk, hogy ezzel is igazoljuk a készülékek megbízhatóságát, illetve, hogy megkönnyítsük a felhasználói döntéshozatalt.  Ha felkeltettük az érdeklődését, akkor az alábbi linketalál további információt a KAISAI Arctic hőszivattyúkról:

ECO HOME R32 MONOBLOKK 

ECO HOME R32 SPLIT  

 

* Szezonális teljesítmény együttható (SCOP35 °C-os vízhőmérséklet esetén átlagos éghajlaton