Tudástár

Tudástár

Így éld túl a fülledt időt!

Fülledt napokon nem kell kánikula ahhoz, hogy melegünk legyen. A hőérzetet nem csak a hőmérséklet, de a páratartalom is jelentősen befolyásolja. A párás környezetet akár 6 fokkal is melegebbnek érezhetjük, mint a szárazat, azaz a 29 fokos levegő tűnhet 26, de akár 32 fokosnak is.

Meleg időben, valamint fokozott izommunka esetén a szervezet legfontosabb védelmi mechanizmusa a verejtékezés, vagy más neven izzadás. Ennek lényege, hogy a verejtékmirigyekből izzadság kerül a bőrünkre, majd onnan elpárolog, és így hűti a szervezetet. A párolgás ugyanis komoly mennyiségű hőt von el.

Gond csak akkor van, ha a levegő páratartalma eleve magas. Mint mondjuk egy fülledt nyári napon. Ilyenkor a bőrünkre kiülő verejték nem képes megfelelő ütemben elpárologni, és így nem valósul meg a kellő hűtőhatás. Azaz csak izzadunk, izzadunk, mégsem lesz jobb a hőérzetünk. Ilyenkor egy hűs, nem túl párás lakás lehet a megoldás. De mi van akkor, ha bent sem jobb a helyzet, mint odakint?

Mi párásítja a lakást?

A magas páratartalom erősen ronthatja az otthoni komfortérzetet. Mindennapi tevékenységeinket nem szoktuk a páraképződés szempontjából vizsgálni, így talán eszünkbe sem jut, hogy mi magunk is nagyban befolyásoljuk otthonunk páratartalmát. Jelentősen növeli például a benti párát a hosszas zuhanyozás, bármilyen jól esik is a nyári melegben.

Szintén jelentős páratermelő tevékenység a főzés, illetve a lakáson belüli ruhaszárítás. Ezen felül mi magunk is párát termelünk a verítékezés során, ha tehát sok ember gyűlik össze egy helyiségben vagy lakásban, ott óhatatlanul megnő nem csak a hőmérséklet, de a páratartalom is.

Hogyan szabaduljunk meg a párától?

A rendszeres szellőztetés és légcsere nagyon fontos eszköze a fölös pára eltávolításának, ezt tehát semmiképp ne hanyagoljuk el. Ha viszont áll a levegő és odakint is magas a páratartalom, akkor lehet, hogy a szellőztetés nem lesz elég hatékony. Sokszor pedig nem akarjuk a lakásba beengedni a kinti, jóval melegebb levegőt.

Az otthoni klímakészülékek nem csak lehűtik, de párátlanítják is a levegőt, így kánikula és fülledt idő esetén is nagyon hasznosak. A túl magas páratartalom légzőszervi problémákat is okozhat, illetve elősegíti a penészképződést azokon a felületeken, ahol a nedvesség kicsapódik, ezért több szempontból is fontos, hogy a megfelelő tartományban tartsuk az otthoni páratartalmat.

Azonnali megoldás

A fülledt idő ellen a mobilklíma jelent azonnali megoldást. A mobilkészülékek nem igényelnek szerelést, így az átvételt követően azonnal beüzemelhetők és beindíthatók. További előnyük, hogy a lakásnak azon a pontján lehet felállítani a berendezést, ahol szükség van rá. Ha pedig már nem kell, akkor elrakható, hogy ne foglalja fölöslegesen a helyet.

Persze a mobilklíma használatnak is megvannak a maga szabályai. A keletkező meleg levegőt érdemes minél rövidebb úton kivezetni a lakásból, hogy a készülék energiatakarékosan tudjon üzemelni. Fontos az is, hogy rendszeres időközönként kiöntsük a hűtés közben a gépben keletkező cseppvizet. A KAISAI például kizárólag olyan mobilkészüléket forgalmaz, melyekben a kondenzátor a keletkező víz egy részét elpárologtatja, így jóval kevesebbet kell bajlódni a cseppvíz kiöntéssel. Itt olvashatsz bővebben a KAISAI mobilklíma készülékeiről.

Hosszú távú hatékonyság

Ha nem az azonnali beüzemelhetőség, hanem a hosszú-távú hatékonyság a lényegesebb szempont, akkor egy oldalfali készülék lehet a legjobb megoldás. A KAISAI A oldalfali klímák hűtési és fűtési hatékonyság terén felveszik a versenyt az ismertebb márkák hasonló készülékeivel, az áruk azonban jellemzően jóval kedvezőbb. A készülékekhez ráadásul rögtön tudunk ajánlani szakembert is, ha igénybe veszed weboldalunkon a Válassz szerelőt funkciót.

A KASAI kínálatában 4 oldalfali készülék 14 különböző modellje érhető el, melyek olyan opciós kiegészítőkkel igazíthatók még jobban az egyedi igényekhez, mint a C-vitaminos, ezüstionos vagy 3M-szűrő, a széles-körű programozhatóságot biztosító fali szabályozók vagy a WiFi-vezérlés.

Itt tudhatsz meg többet a KAISAI oldalfali készülékeiről.