Tudástár

Tudástár

Felejtsd el a tűzifát, a gázt… Van olcsóbb megoldás!

Ha fűtésről van szó, a villanynál olcsóbb a gáz, a gáznál pedig olcsóbb a fa. Ilyen egyszerű az egész! Vagy mégsem? Létezik olyan fűtési megoldás, ami még olcsóbb, ráadásul sokkal kényelmesebb?

A válaszunk röviden az, hogy: igen, létezik. De ne szaladjunk ennyire előre. A földgáz ugyanis nem véletlenül lett ennyire népszerű fűtőanyag. Hiszen kényelmes, és pontosan szabályozható. Azaz elég annyit használni fel, amennyi a kívánt hőmérséklethez, vagy a kívánt melegvíz-mennyiséghez szükséges. Ráadásul jelentősen kevesebbe kerül, mint elektromos hősugárzóval fűteni ki a lakást vagy állítani elő a meleg vizet.

A földgáznál még olcsóbb megoldást kínál a tűzifa, ez azonban már macerásabb tüzelőanyag. Darabolni majd tárolni kell, és a kályhát is rendszeresen újra kell rakni. A leadott hő sem szabályozható olyan pontosan, mint a gáz vagy a villany esetén. Ezeket a hátrányokat persze ellensúlyozza az élő tűz látványa, a cserépkályha hőérzete meg persze a tüzelőanyag kedvező ára. De létezik a fánál is jelentősen olcsóbb, és jelentősen kényelmesebb megoldás.

Egy pár éve meghozott uniós rendelkezés előírja, hogy a hőszivattyúzás elvén működő klímakészülékeknek minden körülmények között megfelelően magas kell legyen a hatásfoka. A hőszivattyúzás azt jelenti, hogy ezek a klímák nem egyszerű hősugárzók, hanem jelentős mértékben tudnak felvenni hőenergiát a környezetből, a külső levegőből is. Ennek köszönhetően a fűtési hatékonyságuk a hagyományos készülékek akár 4-5-szöröse is lehet.

További jó hír, hogy a klímás fűtéshez úgynevezett H-tarifás elektromos energia igényelhető, melynek díja közel 40%-os megtakarítást jelent a hagyományos tarifához képest. Mindezeknek köszönhetően már nem meglepő, hogy a klímás fűtés jóval kedvezőbb tud lenni, mint bármelyik hagyományos fűtési mód. De lássuk is a konkrét számokat!

Mennyi az annyi?

Vegyünk egy 60 m2 alapterületű, szigetelés nélküli lakást és egy 120 m2-es, közepesen szigetelt családi házat. Ezeknek a becsült éves fűtési igénye 6.335 és 10.775 kWh. Ha a fűtést elektromos panellel vagy elektromos kazánnal szeretnénk megoldani, akkor a vételezett elektromosságból pont ugyanannyi fűtési energia keletkezik. Azaz 1 kW felvett energia = 1 kW leadott teljesítmény. Ezzel a megoldással az éves fűtésköltség kifejezetten magas.

Ennél jelentősen kedvezőbb, ha gázzal fűtjük ki az ingatlant, és még olcsóbb, ha a gáz helyett tűzifát használunk, bár itt az eltérés már nem olyan jelentős. Ettől függetlenül családi házas környezetben sokan választják a fát, hiszen könnyen megoldható a tüzelőanyag feldolgozása és tárolása. A táblázat számaiból viszont egyértelműen látszik, hogy a felsorolt megoldások közül a klímás fűtés a leghatékonyabb. Ez annak köszönhető, hogy a klíma jellemzően négyszer olyan hatékonyan használja fel a felvett energiát, mint egy hagyományos hősugárzó. Azaz ez esetben 1 kW felvett energia = 4 kW leadott teljesítmény.

A Kaisai ajánlata

A Kaisai legköltséghatékonyabb ajánlata klímás fűtéshez a Kaisai ECO készülék. Az ECO szezonális fűtési hatékonyság mutatója 4.0, a szezonális hűtési hatékonysági mutató pedig még ennél is magasabb, 6,1 és 7,1 közötti. A készülékben elérhető speciális, energiahatékony üzemmód segítségével akár 70%-os energiamegtakarítás érhető el a hagyományos működéshez képest.

Az ECO vezérlése távirányítóval történik, illetve biztosított a WiFi-modul csatlakoztatása is, melynek segítségével akár már a munkából hazaindulva be tudod kapcsolni a fűtést, hogy kellemes meleg legyen, amire hazaérsz. Az ECO praktikusan használható olyan helyeken is (pl. nyaralókban), ahol temperálásra lehet szükség, és ahol a megfelelő közművesítés, a gáz bevezetése aránytalanul drága lenne. További szolgáltatása a készüléknek az ún. „Follow Me” funkció, ami biztosítja, hogy a készülék mindig a közvetlen környezetedben mért hőmérséklethez igazítja a teljesítményt.

Az átmeneti időszakban, azaz ősszel és tavasszal az ECO minden további átalakítás nélkül használható fűtési üzemmódban is. Ilyenkor a készülék fűtési hatékonysága magasabb is, mint a számításhoz használt, a teljes fűtési szezonra vonatkozó érték. Ha viszont télen is szeretnéd használni az ECO-t, akkor egy ún. téliesítő szett felszerelése szükséges, ami komolyabb kinti mínuszok esetén is biztosítja a klíma megfelelő működését.

Tudj meg többet a Kaisai ECO oldalfali klímáról!